Pazar, Eylül 08, 2013

Nexus 4 - Manuel Stock Rom Yüklemek


Stock Rom nedir?
Stock Rom üreticinin yayınladığı android telefonun tüm donanımlarını sorunsuz kullanabilen stabil işletim sistemi sürümüdür. 
Custom Rom nedir?
Belirli grupların açık kaynak android sistem üzerinden modifiye edip derlediği, stock rom a göre eksik gördüğü bir takım özellikleri eklediği işletim sistemidir. Versiyonuna göre stabil olabilir veya olmayabilir. 
Stock/Custom rom yüklemek ile ilgili internette İngilizce veya Türkçe çokça kaynak görebilirsiniz. Kafanız karışabilir. Telefona zarar vermemek adına cesaretiniz kırılabilir. Benim burada anlatacağım yöntem, benimde tercih ettiğim kontrolü sizde olan en basit yöntemdir.

- "Zaten telefonumuzu Google otomatik olarak (OTA) güncelliyor. Neden buna ihtiyaç duyarım?" diyenler olabilir. Cevaplar kişiden kişiye değişebilir. Benim gibi sabırsız kullanıcılar hemen güncellemek isteyebilir. Kimisi "bi kullansınlar bakalım hataları çıksın" diyebilir. Veya custom rom yüklemişsinizdir. Tekrar stock rom a geri dönmek istiyorsunuzdur. Vesaire ... Sebepler çok çeşitli olabilir.

Google yeni versiyon yayınladığında her ülkeye aynı anda dağıtmaz. Fakat güncelleme işlemini manuel yapmak isteyenler için sistem imaj dosyasını yayınlar. Oradan indirip, birazdan anlatacağım yöntemle kolayca kurabilirsiniz.

Buradan sonra anlatacaklarımın uygulamasında sorumluluk size aittir. Uygulamadan kaynaklanan olası problemlerden sorumlu olmadığımı belirtmek isterim. Bu işlem yazılımsal olarak garanti sürecini etkileyebilir. Ancak yaptıklarınızı geri alıp garanti sürecini normale döndürmekte mümkün.

Herşeyden önce önemli tüm dosyalarınızı yedekleyin. Uygulama yedekleri Titanium Backup gibi programlarla alınsada ben farklı rom geçişlerinde uygulamaları yeniden kurmayı tercih ediyorum.

Google, Nexus cihazlarıyla ilgili tüm sürümlere ait imaj dosyalarını burada yayınlar. Önce bu dosyayı indirip bir kenara koyalım.

Birazdan indirdiğimiz imaj dosyasının içini 7zip ile açacağız. Sıkıştırılmış dosyaları açmak için 7zip kullanabilirsiniz. Bu program oldukça başarılı ve ücretsizdir.

Herşeyden önce PC mizin üzerine Nexus Driver ımızı düzgünce kurabilmemiz lazım. Bunun için şu adresten Universal Naked Driver kurulum dosyasını indirelim. Windows XP için sorunsuz kuruluyor. Windows 7 ve 8 içinse aynı adresteki resimli yönergeleri izleyerek kurabilirsiniz. Windows 8 için hala sorun oluyorsa şu yönergeleri deneyebilirsiniz.

Driver'ları kurduysanız işin en zor kısmını geçtik demektir. :)

Romu flash'lamak için kullanacağımız android-adb_fastboot-16.01.zip dosyasını indirin.
Düzeltme : 5.0.1 versiyonu ile birlikte adb versiyonu değişti. O yüzden linkteki adb dosyasını indirip kullanın.

C:\ de nexus4 adında bir dizin açıp indirdiğimiz zip dosyanın içini buraya kopyalayın.

Şimdi ilk indirdiğimiz imaj dosyasını 7zip ile çift tıklayarak açıyoruz. Dosya tgz formatında olduğundan açılan dosya üzerine iki kez daha çift tıklıyoruz. Burada göreceğiniz img uzantılı 2 dosyayı çekip dışarı alıyoruz. Daha sonra aynı yerdeki zip dosyasına çift tıklıyoruz. Ve buradaki img uzantılı dosyalarıda çekip dışarı alıyoruz. Dışarı aldığımız tüm .img uzantılı dosyaları c:\nexus4 altına kopyalıyoruz. İşlemi aşağıdaki resimlerden kontrol edebilirsiniz.




nexus 4 dizinin altındaki son görünüm bu şekilde olmalıdır.
Şimdi telefonumuzu USB port kablosu ile PC ye bağlayalım. Telefonu kapatıp fastboot modunda açalım. Bunun için telefon kapandıktan sonra Power ve ses kısma tuşuna basılı olarak açtığımızda karşımıza şöyle bir ekran gelmeli.

fastboot modu

Artık komut satırına geçip nexus4 dizinine geliyoruz. Bundan sonraki tüm işimizi burada yapacağız. PC mizin telefonu tanıdığından emin olmak için komut satırında fastboot devices yazıyoruz. Herşey normalse (driver larımız doğru yüklendiyse) aşağıdaki gibi bir sonuç almamız lazım.

Herşey normalse böyle bir sonuç almamız lazım.

Çok önemli not : Aşağıdaki işlemleri uygularken elektrik kesintisi, kablo çıkması gibi etkilerin olmamasına dikkat edin. Aksi halde telefonunuz zarar görebilir.

Yukarıda gördüğünüz komut ekranındayken sırasıyla aşağıdaki komutları veriyoruz :

fastboot oem unlock

Bootloader kilidi açık değilse önce onu açıyoruz. (İlk kez yapıyorsanız açık değildir.)
Şöyle bir uyarı alacaksınız: "This will wipe your entire device (including the /sdcard folder). Accept." Ekrana dokunmadan ses tuşlarıyla "accept" seçeneğini seçin. (Bu işlem dahili hafıza dahil tüm verilerin silinmesine neden olur.)

fastboot reboot-bootloader
komutu ile telefonu yeniden başlatıyoruz.

fastboot flash bootloader bootloader-mako-makoz10o.img
bootloader' ı flaşlıyoruz. (bootloader-mako-makoz10o.img dosya ismidir ve versiyonlara göre değişiklik gösterebilir.)

fastboot reboot-bootloader
komutu ile telefonu yeniden başlatıyoruz.

fastboot flash radio radio-mako-m9615a-cefwmazm-2.0.1700.48.img
Radio'yu flaşlıyoruz. (radio-mako-m9615a-cefwmazm-2.0.1700.48.img dosya ismidir ve versiyonlara göre değişiklik gösterebilir.)

fastboot reboot-bootloader
komutu ile telefonu yeniden başlatıyoruz.

fastboot flash system system.img
komutu ile system partition ı flaşlıyoruz.

fastboot flash userdata userdata.img
komutu ile userdata partition ı flaşlıyoruz. Bootloader kilidiniz daha önceden açıksa bu işlemin tüm verilerinizi sileceğini UNUTMAYIN!

fastboot flash boot boot.img
komutu ile kernel/ramdisk i flaşlıyoruz.

fastboot flash recovery recovery.img
komutu ile recovery partition ı flaşlıyoruz.

fastboot format cache
komutu ile cache partition ı siliyoruz.

fastboot reboot
komutu ile yeniden başlatıyoruz.

Tebrikler! Hepsi bu kadar. Artık stock romu yüklediniz.

Uygulamalarımızı kurmaya başlamadan önce dikkat etmemiz gereken önemli bir nokta daha var.
Özellikle 16GB Nexus4 lerde Sistem/Ayarlar/Depolama' nın altına baktığımızda 5GB civarında kullanılabilir alan olduğunu göreceksiniz. Normalde 12GB civarında bir değer görüyor olmamız lazım.

Bu durumu şöyle düzeltiyoruz:

  1. Telefonu tekrar fastboot modunda açın. (Kapatıp, Power ve Ses Kısma tuşuna basılı tutarak) Yukarıda yeşil renkte "Start" göründüğünde, kırmızı "Recovery mode" yazısına gelinceye kadar ses kısma tuşuna birkaç kez basın. 
  2. Arkasından power tuşuna basıp "Recovery mode" a geçiş yapın. Bu ekranda bir Android resmi ve küçük kırmızı bir üçgen görmelisiniz.Power tuşu ile Ses açma tuşuna aynı anda bastığınızda menü seçenekleri görünür duruma gelecek. 
  3. Ses tuşları ile wipe data/factory reset seçeneğinin üzerine gelip Power tuşu ile seçin. Sonra çıkacak ekranda yine ses tuşlarıyla Yes – erase all user data seçeneğinin üzerine gelip Power tuşu ile seçin. 
  4. Arkasından aynı işlemi wipe data cache partition seçeneği içinde yaparak cache leri yeniden temizleyin. İşlem bitince telefonunuzu yeniden başlatın. 
  5. Sistem/Ayarlar/Depolama nın altına tekrar baktığınızda 12GB kullanılabilir alanı görmelisiniz.

Bir sonraki yazıda aynı yöntemle custom recovery yüklemeyi ve 4.3 versiyonu için root yetkisi vermeyi anlatacağım. O zamana kadar görüşmek üzere...

Kaynak : XDA

10 yorum:

  1. 10 numara anlatım olmuş. tarif böyle yapılır.

    YanıtlaSil
  2. arkadaşlar hafıza olayını yapamadım hala 5 gb recovery mode giremiyorum

    YanıtlaSil
  3. Recovery modda robot ve uyarı levhası ekrandayken powera basılı tutarken ses açmaya bir kere basıp bırakınca olması lazım.

    YanıtlaSil
  4. Elinize sağlık, geniş ve doyurucu bir acıklama olmuş.

    YanıtlaSil
  5. hocam 12 gb geri almak için farklı yöntemler varmı, ben yapamadım bi türlü ne yaptım ne etdiysem olmadı, xda da hep ingilizce olunca anlatımlar, bi yarım edin lütfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada anlattığım şekilde temiz kurulum sonrası recovery mod üzerinden yapılan temizleme sonrasında her zaman sorun düzeldi. Hatta bir kaç farklı Nexus üzerinede kurulum yaptığımda bahsettiğiniz sorunla karşılaşmadım.

      Sil
  6. Elinize sağlık hocam. Telefonum google ekranında takılı kalmıştı bu yontemle 4.2 yi yukledim fakat stock rom yüklediğimde imei numarası siliniyor ve ana bant sürümü bilinmiyor yazıyor. Galiba bu yüzden yeni güncelleme geldiğinde telefon yine takılı kalıyor. Bu sorunun çözümü var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı olduğuna sevindim.Bahsettiğiniz sorunla ilgili hiç bilgim yok maalesef.

      Sil
    2. Şöyle anlatayım. 4.2 yi kurduğumda telefon açılıyor fakat imei ve anabant sürümü bilinmiyor yazıyor. 4.4.2 kurduğumda ise telefon google ekranından sonra 4 tane yuvarlakta takılı kalıyor. Servis te Anakart değişimi için 700 TL ücret talep ediyor. Daha uygun bir çözümü yok mu bunun?

      Sil
    3. Bu konuda bir yorumum yok. Gerçekten anakart değiştirecek bir arıza durumu varsa değmez tabi.

      Sil