Cuma, Eylül 12, 2014

Blogger’dan WordPress’e Taşınmak..



Blogger’da blogunuz var (ör: ozgurtekinsen.blogspot.com) ve kendi server’ınızda kendi domaininizle WordPress blog sistemine geçmek istiyorsunuz. Ancak daha önce yapmış olduğunuz paylaşımları ve google trafiğini kaybetmek istemiyorsunuz.

Geçen hafta tamda böyle bir ihtiyaçla karşılaştım. Blogger’da tuttuğum blogumu wordpress’in sayısız nimetlerinden faydalanabilmek adına, kendi domain adımla birlikte taşımaya karar verdim.. Bunu yaparken yazılar, yorumlar, sosyal medyadaki paylaşımlar, google aramalarında çıkan sonuçlarıda bozmamak için şöyle bir yöntem izledim. Açıkçası bu kadar basit olabileceğini düşünmemiştim. Belki birinin işine yarar diye paylaşmak istedim.


HER İHTİMALE KARŞI BLOGGER TARAFINDA YEDEK ALMAYI İHMAL ETMEYİN!

1. WordPress’in yönetici panelinde Araçlar/İçe Aktar (Tools/Import) menüsünden “blogger” seçeneğini seçin. WordPress gerekli eklentiyi yükleyecektir. Arkasından aktarmak istediğiniz blogger hesabınızı girin ve wordpress’e erişim yetkisini verin. “blogspot.com” blogunuzu seçin ve aktarımı başlatın. Yazılar, yorumlar ve resimler aktarılmaya başlayacaktır. Aktarım, blogunuzdaki veri miktarına göre biraz sürebilir.

2. WordPress yönetim panelindeki Görünüm/Düzenleyici üzerinden veya FTP üzerinden (ki benim tercihim her zaman ftp’dir) WordPress temanızın “functions.php” dosyasını açıp en üstüne aşağıdaki kodu yapıştırın.

<?php functionlabnol_blogger_query_vars_filter$vars $vars"blogger" return$vars add_filter'query_vars''labnol_blogger_query_vars_filter' functionlabnol_blogger_template_redirect global$wp_query $blogger$wp_query->query_vars'blogger' isset$blogger wp_redirectlabnol_get_wordpress_url$blogger add_action'template_redirect''labnol_blogger_template_redirect' functionlabnol_get_wordpress_url$blogger_slug global$wpdb preg_match'@^(?:https?://)?([^/]+)(.*)@i'$blogger_slug$matches "SELECT guid FROM $wpdb->posts LEFT JOIN $wpdb->postmeta ON ($wpdb->posts.ID = $wpdb->postmeta.post_id) WHERE $wpdb->postmeta.meta_key='blogger_permalink' AND $wpdb->postmeta.meta_value='$matches[2]'" $wp_url$wpdb->get_var return$wp_url$wp_urlhome_url ?> 

3. Şimdi Blogger tarafına geçin. Yönetim panelini açın. Templates sayfasını seçin. Templates sayfasının en altına indiğinizde “Revert to Classic Templates” seçeneğini göreceksiniz. Bu seçenek XML tabanlı tema yapısından TAG tabanlı tema yapısına geçmemizi sağlayacak. TAG yapısına geçtikten sonra Template Editörü içine aşağıdaki kodu yapıştırın. Ancak “ozgurtekinsen.com” olarak gördüğünüz kısımları wordpress te kullandığınız domain ile değiştirin.


titleBlogPageTitletitle <script> MainOrArchivePage windowlocation'http://ozgurtekinsen.com/' MainOrArchivePage BloggerItemPage windowlocation'http://ozgurtekinsen.com/?blogger=<$BlogItemPermalinkURLgt;' ItemPage/Blogger> </script MainPage "canonical""http://ozgurtekinsen.com/" MainPage BloggerItemPage "canonical""http://ozgurtekinsen.com/?blogger=<$BlogItemPermalinkURLgt;" ItemPageBlogger MainOrArchivePage "http://ozgurtekinsen.com"BlogTitle MainOrArchivePage BloggerItemPage "http://ozgurtekinsen.com/?blogger=<$BlogItemPermalinkURLgt;" BlogItemTitle BlogItemBody ItemPageBlogger
Hepsi bu kadar.

Artık eski blog adresinize (ozgurtekinsen.blogspot.com) girmek istediğinizde, yeni blog adresinize yönlendiğini göreceksiniz. Daha da güzeli, herhangi bir yerde daha önce paylaşmış olduğunuz eski blogunuza ait bir yazının linkine tıkladığınızda yeni blogunuzdaki aynı yazıya yönlendiğini göreceksiniz.

İhtiyacı olanlara faydalı olması dileğiyle.

Kaynak (İngilizce)

(Yukarıdaki linkte RSS hizmetleri ile ilgilide taşıma adımları var. Ancak ben onu uygulamadım.)

0 comments:

Yorum Gönder