Cuma, Ağustos 20, 2010

İş Akışı, RAW, Neden, Niçin ??


Uzunca bir zamandır fotoğraflarımı RAW formatta çekiyorum. "Neden RAW?" konusuna fazla değinmeyeceğim. Kısaca, orjinalleri tek dosya halinde saklamak, ham halde korumak ve makinanın sunduğu imkanlardan maksimum oranda yararlanmak diyebilirim. Bu konuda daha detaylı türkçe bilgi isterseniz şuraya bakabilirsiniz.

Esas bahsetmek istediğim konu workflow tabir edilen iş akışı. Özellikle RAW format çekiyorsanız daha da önemli hale gelen iş akışı konusu, fotoğrafçıdan fotoğrafçıya farklılık gösterebiliyor. Bu işi hobi olarak yapanlar(benim gibi) daha meşakkatli olan yolu seçebiliyor veya düğün fotoğrafı gibi günde yüzlerce fotoğrafla uğraşanlar daha pratik çözümlere gidebiliyor. Herkes alışkanlıklarına veya ihtiyaçlarına göre kendine farklı iş akışları oluşturabiliyor.

Peki nedir bu iş akışı denen şey?

Aslında çok basit. Çekim sonrası fotoğraflarınızı bilgisayarınıza aktarmaktan başlayıp, inceleyip, ayıklayıp, işleyip son haline getirip arşivlediğiniz veya paylaştığınız süreç. Burada medya, (harici disk/DVD vs.) oluşturacağınız dizin yapısı, yedekleme stratejileri ve kullandığınız program veya programlar grubu bu sürecin parçaları.

Lafı fazla uzatmadan benim kendi iş akışım nasıldır, neden böyle bir iş akışı seçtim ondan bahsetmek istiyorum. Bu arada Nikon D300 kullanıyorum. Dolayısıyla raw dosyalarım "nef" uzantılı.

Fotoğrafları 640GB harici disk üzerinde tutuyorum. Buradaki dizin yapım "Yıl" ve her yılın altında "YYYYAAGG_SSDD" adında dizinler şeklinde.

İlk adımım "Nikon Transfer" programı. Bu program, makinadaki fotoğrafları önceden belirlenmiş yere yukarıdaki dizin yapısında otomatik olarak aktarıyor. Arkasından kendini kapatıyor.

İkinci adımım ise "Photo Mechanic" programı. Bu program bir tür browser programı. Burada fotoğrafları seçme ayıklama işlerini hallediyorum.

Üçüncü adımım ise "Capture NX2" programı. Burada da NEF/jpeg dosyaları en ileri seviyede işleyebiliyor ve son haline getirip kaydedebiliyorum.

Eğer bu noktadan sonra herhangi bir manipulasyon ihtiyacım olursa (çerçeve yapmak, nesne eklemek veya çıkarmak vs.) o zaman Photoshop programı ile devam ediyorum.


İkinci Adım olan Photo Mechanic programını kullanmamın özel bir amacı var. Aslında bu programın benzerini "ViewNX2" adıyla Nikon'da ücretsiz olarak sunuyor. Hatta kullanıcı arayüzü Photo Mechanic 'e göre çok daha güzel. Ama Photo Mechanic' in hiçbir programda bulamadığım çok farklı bazı özellikleri var.
  • Özellikle NEF dosyaları izlerken inanılmaz hızlı gösterim sağlıyor.
  • Capture NX2 ye dosyayı direkt olarak gönderebiliyor.
  • RAW engine kullanmadan NEF içerisine gömülü JPG önizlemesini gösteriyor. Böylece arşivde her dosya için NEF+JPG tutmak zorunda kalmıyorum.
  • Hızlı bir şekilde NEF içerisinden dışarı JPG alabiliyorsunuz.
  • Dosya içerisindeki renk profiline uygun gösterim yapıyor.
ve daha bir sürü avantajları var.

En en önemli aradığım özellik NEF içerisine gömülü JPG i önizleme yapabilmesi. Öyle hızlı ki ViewNX2 bile o kadar hızlı gösteremiyor.

Bu şu demek :

Diyelim ki Capture NX2 üzerinde fotoğrafı siyah-beyaz yaptınız ve "nef" olarak kaydettiniz. Bu dosyayı Lightroom Camera RAW gibi RAW dosyaları tanıyabilen bir program ile açtığınızda ham halini görürsünüz. Oysa ben Capture NX2 de yaptığım değişiklikleri de uygulanmış görmek istiyorum. İşte Photo Mechanic tam olarak bunu sağlıyor.

Fotoğrafları NEF olarak saklamanın benim için çok büyük avantajlarından biri de şu: Örneğin geçen yıl çekmiş olduğum fotoğraflara dönüp baktığımda bazen o zaman ki bilgi seviyeme göre hatalar tespit ediyorum. Bu durumda hemen orjinal haline dönüp hiç piksel bozulması yaşamadan yeniden işleyebiliyorum. Bu çok önemli işte.

Son olarak backup konusundan da bahsedip konuyu kapatayım. Backup almak için "Acronis" kullanıyorum. Acronis ile belirli aralıklarda harici diskin imajını başka bir diske alıyorum. Bu sayede harici diskin başına bir iş gelecek olsa yeni bir disk alıp kaldığım yerden devam edebilirim. Burada önemli nokta backup alma işini belli bir disiplinle yapmak. Yoksa son işlerinizi kaybetmeniz işten bile değil.

Daha detay sorularınız olursa aşağıya yorum yazarak sormaktan çekinmeyin lütfen.

Kalın Sağlıcakla ...

İlişkili Diğer Yazılar:

  • WDTV Live ile FTP Server KurmakBu yazıda, WDTV Live üzerine kurulmuş "WDLXTV Firmware" üzerinden nasıl FTP servisi veririz bunu anlatmaya çalışağım. Aslında WDLXTV kurulduğu anda hiçbirşey yapmasanızda ftp servisi aktif olarak geliyor. Lokal ağınız içinde … Devamını Oku
  • WDTV Live ile DLNA Server KurmakUzun süredir blogda birşey yazmadığımın farkındayım. Ama yazmış olmak için yazmakda istemiyorum açıkçası.  Son günlerde keşfedip uyguladığım ve keyifle kullandığım, WDTV Live sahiplerinin ilgisini çekeceğini düşündüğüm &… Devamını Oku
  • Vista, Capture NX2 ve NEF problemi…Problem : Bir önceki gün Windows Vista üzerine Nikon’un Capture NX2 programını kurmuştum. (Daha önce NX 1.3 kullanıyordum.) Bir güzel NEF dosyalarımı işlemeye başladım. Dosyaları düzenledikten sonra ‘Save’ ile üzerine kayıt y… Devamını Oku
  • Google Music ile Buluta Geçmek Bir müziksever olarak Google Music' i ilk duyurulduğu günden beri takip ederim. Müzik albümlerimi bulutta tutma fikri ve oradaki müzikleri -her ihtiyaç anında- bilgilerine göre sorgulayabilme ve dinleyebilme imkanı be… Devamını Oku
  • Linksys Cisco WAG320N ile Ev Ağımı Yeniledim Öncelikle belirteyim; bu bir inceleme yazısı değildir. Sadece bir modem seçme süreci sonrası tecrübelerimi paylaşmayı amaçladım. Özellikle dijital teknoloji ile ilgilenen hemen herkes artık birşey satın almadan önce interne… Devamını Oku

1 yorum:

  1. Az sonra bilgisayarımı formatlayıp bahsettiğin iş akışını aynen uygulayacağım.

    çok teşekkürler

    YanıtlaSil