Pazar, Eylül 15, 2013

Kahve Öğütmenin Önemi

Kahve hakkında fazla bilgi sahibi değilseniz "Neden önemli olsun ki sıcak suda eriyor sonuçta..." diyebilirsiniz.

Cevap : Hayır.


Sadece Instant kahve denilen (Nescafe vb.) kahveler suda erirler ki onlar aslında kahve değildir. Burada bahsi geçen kahveler, kahve çekirdeğinden öğütülen kahvelerdir ve -Türk Kahvesi Hariç- belli bir süre sıcak suda bekletildikten sonra süzülmek suretiyle demlenirler. French Press, Filtre, Türk Kahvesi gibi birçok değişik demleme metodu vardır.

Bir fincan kahveyi elde edene kadar kahvenin lezzetini etkileyen birçok faktör mevcuttur.

  • Havadaki nem,
  • Suyun sıcaklığı,
  • Suyun sertliği,
  • Kahvenin tazeliği,
  • Kahve çekirdeğinin ne zaman kavrulduğu,
  • Kahve çekirdeğinin ne zaman çekildiği,
  • Sıcak suyun derecesi/basıncı,
  • Kahvenin sıcak suda bekleme süresi,
  • Ne kalınlıkta öğütüldüğü vs. bir dolu faktör.

Şimdilik diğerlerini gözardı edersek; aşağıdaki 3 koşulu sağladığımız taktirde, güzel kokulu, aromalı ve lezzetli kahveler yapabilirsiniz. Gerisi, sizin tecrübe, beceri ve de yaratıcılığınıza kalmış.

  1. Kahve çekirdeğinin kalitesi ve tazeliği,
  2. Suyun kalitesi ve tazeliği,
  3. Kahvenizi nasıl demleyecekseniz ona uygun, homojen öğütme kalınlığı.

Öğütme kalınlığı ile kahve hazırlama metodu arasında bir orantı vardır. Aşağıda bu orantıyı görüyorsunuz.
">" işareti, öğütülen kahve parçacığının büyüklüğünü ifade ediyor.


French Press > Filtre Kahve > Espresso > Türk Kahvesi

Buna göre, French Press için en kalın çekilmiş kahve, Türk Kahvesi için ise en ince çekilmiş kahve kullanılmalıdır.

Peki, öğütülmüş kahve parçacıkları neden homojen olmalıdır?

Sebebi çok basit. Her kahve parçacığı sıcak suda kaldığı süre içerisinde suya birtakım aromatik yağlar ve tatlar bırakır. Süre uzadıkça "bitter" denilen acımsı tatlar suya geçmeye başlar. Bu süre, kahve parçacığının büyüklüğüne göre değişir. Dolayısıyla süreyi sabit tuttuğumuzu düşünürsek, süre dolduğunda küçük parçacıklar acımsı tatları bırakmışken, büyük parçacıklar tamamen tatlarını bırakamamıştır.

Lezzetli ve aromatik bir kahve içmek istiyorsanız -mümkünse- kahvenizi demlemeden hemen önce ve demleme yönteminize uygun büyüklükte çekiniz. Homojen öğütmeye dikkat ediniz.

İlişkili Diğer Yazılar:

  • Linksys Cisco WAG320N ile Ev Ağımı Yeniledim IIGeçtiğimiz günlerde Cisco WAG320N Modem/Router ile ilgili memnuniyetimi paylaşmak için "Linksys Cisco WAG320N ile Ev Ağımı Yeniledim" diye bir yazı yazmıştım. Bu yazıyı yazdıktan kısa bir süre sonra yaşadığımız bölgeye Supero… Devamını Oku
  • Kendi düşen ağlamaz…DSLR’ lerin en sevmediğim tarafı toza karşı hassasiyetleri. Öyle ki bu konuda ne kadar titiz davransam o kadar aksilik beni buluyor. - “Makine, bayonet kapağı veya lens olmadan asla uzun süre açık tutulmamalı” kuralını hiç… Devamını Oku
  • Custom Firmware'in Dayanılmaz HafifliğiÖnce bilmeyenler için Custom Firmware in anlamını biraz açalım. Bildiğiniz gibi artık kullandığımız hemen her elektronik gerecin(tv, telefon, fotoğraf makinası, player vs.) içinde bir işletim sistemi çalışmaktadır. Bu işletim… Devamını Oku
  • Nikon'da Tuzak NetlemeNeredeyse 3 senedir Nikon D70s makina ile fotoğraf çekiyorum. Ancak böyle bir özellik, netleme tekniği olduğunu bilmiyordum açıkçası. Menüden 'Custom Settings Menu (CSM)' oradan da 'AE-L/AF-L' bölümüne gelip 'AF ON' seçen… Devamını Oku
  • Google Music ile Buluta Geçmek Bir müziksever olarak Google Music' i ilk duyurulduğu günden beri takip ederim. Müzik albümlerimi bulutta tutma fikri ve oradaki müzikleri -her ihtiyaç anında- bilgilerine göre sorgulayabilme ve dinleyebilme imkanı be… Devamını Oku

0 comments:

Yorum Gönder