Çarşamba, Ekim 08, 2014

Lightroom Kataloğunu Birden Fazla Bilgisayarda Paylaşmak


Varsayalım ki fotoğraflarınızı arsivlemek ve düzenlemek için Adobe Lightroom kullanıyorsunuz. Yine varsayalım ki evdeki masaüstü bilgisayarınız, dizüstü bilgisayarınız, işyerindeki bilgisayarınız gibi birden fazla bilgisayarınız var. Lightroomda oluşturduğunuz kataloğunuzu diğer bilgisayarlarınızdan da kullanma ihtiyacınız olmadı mı? Mutlaka olmuştur. Bunu yapabilmenin birden fazla metodu var. Değerlendirip hangisinin size uygun olduğuna kendiniz karar vermelisiniz. Öncelikle bazı limitlerimiz var. Örneğin Lightroom un kataloglama için kullandığı veritabanı(SQLite) maalesef çok kullanıcılı erişim için tasarlanmamıştır. O nedenle kullanacağınız kataloğun veritabanı dosyalarının fiziksel yeri, bilgisayarınıza bağlanmış bir disk üzerinde olmalıdır. Ağ üzerinde bir lokasyonda olamaz. Özetle Lightroom, ‘tek kullanıcılı’ bir uygulamadır ve Adobe, kataloğun ağ üzerinde tutulmasına veri bütünlüğünün bozulması riskine karşı izin vermez.

Peki bu durumda ne yapacağız? Seçeneklerimize bir göz atalım:

  1. Fotoğraflar ve Lightroom Kataloğunu harici disk üzerinde tutun. Bu yöntemi kullanmak için harici diski bağlayacağınız her bilgisayarı aynı sürücü harfini alacak şekilde ayarlamalısınız. Bu yöntem oldukça esnek olmasına rağmen performansı, dahili disk sürücüsüne göre daha düşüktür. Ama USB 3.0 seçeneğini kullanmak güzel sonuçlar vermektedir. Ayrıca basitçe harici diskin yedeğini almak tüm fotoğraflarınızın ve kataloğunuzun yedeğiniz almanızı sağlayacaktır.
  2. Lightroom Kataloğunu dahili diskinizde tutun ve kataloğu diğer bilgisayarlarınız arasında kopyalayın. Fotoğrafları ise dahili/harici diskte veya network üzerinde tutabilirsiz. Bu kullanım metodunda bir bilgisayarı ana bilgisayar olarak belirlemelisiniz ki en güncel kataloğun olduğu bilgisayar belli olsun. Diğer bilgisayar üzerindeki katalogta bir değişiklik olursa ana bilgisayardaki kataloğuda güncellemelisiniz. Aksi halde kontrolü kaybederseniz içinden çıkılmaz hale gelebilir. Bu yöntemi tercih eden olur mu bilmiyorum ama yönetimi oldukça zor.
  3. Lightroom Kataloğunu bulut depolamada (Dropbox gibi) tutun. Kullanacağınız her bilgisayarda bulut depolamanın senkronizasyon programının kurulu olması şart. Fotoğrafları ise dahili/harici diskte veya network üzerinde tutabilirsiz. Bu metodun ilk koşulu senkronizasyon için hızlı bir internet bağlantısına sahip olmanız. Dropbox sadece değişen dosyaların hareketlerini izlediği için bilgisayarlar arasında çok hızlı bir şekilde senkronizasyon gerçekleşir. Fakat programda senkronizasyon olacak klasörleri seçerken (Selective Sync) Lightroom Kataloğunu dahil etmeli ama fotoğrafların önizleme dosyalarını hariç tutmalısınız. Bu çözüm sonuçta çalışıyor. Ama unutmayınız ki katalog dediğimiz şey bir veritabanı. Senkronizasyonda çıkabilecek en ufak bir aksaklık dosyalar arasında tutarsızlığa neden olur ki bu da kataloğunuzun bozulmasına sebep olabilir. Bu yöntemi kullandığınızda programları açıp kapatırken veya bilgisayarınızı kapatırken senkronizasyonun tamamlanmış olmasına özellikle dikkat etmelisiniz.

Ben hangisini tercih ediyorum?

Benim tercihim 1.seçenek. Fotoğrafların orjinallerini ve Lightroom Kataloğunu USB3.0 veriyoluna sahip harici disk üzerinde tutuyorum. Ayrıca tüm presetleri katalog içinde tutacak şekilde ayarladım. Böylece Lightroom kurulu olan herhangi bir bilgisayarda (Sürücü harfi aynı olmalı) kataloğu açtığımda herşey bıraktığım gibi geliyor.

Birde aynı diskte “seçme” fotoğrafların 2048 piksel versiyonlarının ayrı bir kataloğunu tutuyorum. Onunda amacını ve mantığını başka bir yazıda anlatırım artık.

Kaynak

0 comments:

Yorum Gönder